2022 Ruilbeurs 4M

06-11-2022

door Jacques Feijen

Het is alweer twee jaar geleden dat ik voor de laatste keer de bekende ruilbeurs bezocht van de Waalse mineralen vereniging Le Quatre-M. De naam is een afkorting van: Association des Micro Monteurs de Minéraux de Montigny-le-Tilleul. Dit leuke dorpje ligt onder Charleroi en vlak naast de bekende vindplaats van calciet: Landelies.

Vriend Jake en ik vertrekken op tijd. Het zonnetje schijnt vrolijk en het is erg rustig op de snelweg. Na een uur en 45 minuten parkeren wij voor de Foyer Culturel waar de ruilbeurs plaats vindt. Vanwege de nieuwe toename van Corona moeten wij even onze QR- code laten zien. Een taak die de voorzitter van de vereniging Michel Croisez op zich genomen is. Hij staat ons buiten op te wachten en groet ons van harte. Na de check van onze code krijgen wij het groen en dan stappen wij weer de zaal van het gebouw binnen. Na links en rechts al wat bekenden begroet te hebben beginnen wij onze tafels in te richten met ruilmateriaal. Dat zijn dus micromineralen, grotere handstukken, wat fossielen en ook ruilzanden. Nadat wij onze tafels hebben ingericht kunnen wij beginnen met rondneuzen en ruilen. Ik heb mijn ruildoos gewoon uit de kelder gehaald plus nog wat zandjes. Ik ben hier deze keer vooral om weer flink bij te kletsen en eens kijken wat de dag gaat brengen, want als er iets als een paal boven water staat dan is het wel dat deze beurs altijd heel gezellig is en steeds voor verrassingen zorgt. Hoewel de beurs officieel pas om 10.00 uur opent zijn de meesten toch al ruim een half uur eerder begonnen met diverse transacties.

Het is een echte ruilbeurs, dus er komt geen geld aan te pas en alles gaat volgens wederzijdse goedkeuring. Dat verloopt hier altijd prima. De bedoeling is dat je overtollige mineralen, en daar hebben verzamelaars van micromineralen snel last van, probeert te ruilen tegen mineralen die iemand anders aanbiedt. Je neust wat rond en als je iets aantreft van je gading leg je daar een kaartje bij neer waar jouw tafelnummer op staat. Die andere persoon neemt de door jou uitgezochte mineralen mee naar jouw eigen tafel en zoekt in jouw aanbod naar mineralen die hem/haar bevallen. Zo kom je in bijna alle gevallen makkelijk tot een akkoord en is iedereen weer tevreden met de ruil. Er worden ook altijd grotere handstukken aangeboden en daar geldt in principe hetzelfde voor. In de grote zaal is het een drukte van belang. Ik tel ruim 70 deelnemers en dat is niet slecht in deze Coronatijden.

Naast de micromineralen is er ook de afdeling van de zandverzamelaars. Het is er iets minder druk dan twee jaar geleden maar het aanbod is als vanouds. Ik neem een dertigtal interessante zanden mee naar huis. Het internationale karakter van de ruilbeurs wordt eens te meer geïllustreerd door de aanwezigheid van meerdere leden van de Franse vereniging van zand verzamelaars: de AFA, oftwel Association Francophone d'Arénophilie.

Het was weer een hele gezellige ruilbeurs en reken er maar op dat wij volgend jaar weer present zijn.