Impressies activiteiten

2023 Onze ruilbeurs 26 maart

Vandaag een hele gezellige dag gehad tijdens onze eigen IRMM (Internationale Ruilbeurs voor Micromounts en Mineralen) te Meerssen. Al voor de 39ste keer ! Vele vrienden uit Duitsland, België en Nederland mogen begroeten. Het was een zeer geanimeerde bijeenkomst waarin flink veel micromineralen van eigenaar zijn verwisseld. En geloof maar dat meesten van ons erg verwend zijn. Na de gezamenlijke middagmaaltijd, die weer uitstekend verzorgd was door Mieke en Corrinne, nog tot ongeveer 16.00 uur doorgegaan. Het was een fijne ruilbeurs en we verheugen ons alweer op die van komend jaar !


2023 Lezing Geologie en natuur van Ijsland, door Rolf Egberink - 13 maart

Rolf Egberink en zijn echtgenote bezochten IJsland in 2021. Hetzelfde jaar waarin de beelden van een nieuwe vulkaanuitbarsting van de Fagradalsfjall in de Geldingadalur vallei op ongeveer 40 kilometer van de hoofdstad Reykjavik, over de wereld gingen. Ruim 2,5 uur lang voerde Rolf ons door foto's en videobeelden van die gebeurtenis, en door de overweldigende natuur van dit prachtige land, met veel aandacht voor de geologische aspecten. Al met al een uitermate boeiende avond voor iedereen die erbij was.


2023 Bezoek beurs Erkelenz door Felix Maassen - 5 maart

De beurs is in de Stadthalle en gratis toegankelijk. Hieronder een beeld bij binnenkomst. De foto's zijn gemaakt bij de opbouw van de beurs. Dit is de hal.  Achter in de hal was er een cafetaria zoals ze dat in Duitsland noemen met drank en taart, maar ook worst met brood of aardappelsalade. Hier kun je even zitten en even genieten. Het is een kleine gezellige beurs met een leuk aanbod aan mineralen en fossielen. Ook was er een info stand over het proces van mineralen verzamelen. Van zoeken, schoonmaken, determineren, presenteren en registreren in een database. Al bij al een gezellige en interessante dag gehad. 


2023 Lezing over zand, door Jacques Feijen - foto's Felix Maassen - 1 maart


2023 Een van onze micromount-avonden, 26 februari - verslag Jacques Feijen

Afgelopen maandagavond weer erg genoten van onze maandelijkse bijeenkomst van de Werkgroep Micromineralen. Wij waren met negen deelnemers in ons clubhuis te Sittard. Het was een zeer genoeglijke en ontspannen bijeenkomst. Geen thema en iedereen mocht meebrengen wat hij zelf leuk vond. Ik zelf had enkele doosjes meegebracht met materiaal uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.  Daar zaten nog de nodige verrassingen bij. Maar ook Felix en Piet hadden dergelijk materiaal bij zich. Henk heeft vorige week een nieuw mineraal in een slak van onze uitstap naar Lavrion ontdekt. Dat gebeurde via een uitgebreide Raman en EDX-analyse. De bijeenkomst verliep in de allergrootste ontspanning en gemoedelijkheid. De koffie en thee lieten zich goed smaken. Piet toonde mij een vondst van enkele jaren terug op de storthopen van de staatsmijnen Hendrik-Emma te Brunssum. Een joekel van pyriet van ongeveer acht centimeter. DIt mineraal is nog afkomstig uit de diepe steenkoolmijnen en heeft ook nog eens al die tientallen jaren overleefd op de barre storthopen. Wunderbar! Bij Felix wordt er ook flink gezocht tussen de mineralen uit de oude doos. Heel leuk vond ik het een doosje aan te treffen met het opschrift: Niets opzetten! Er zit namelijk byssolliet in wat behoort tot de asbest mineralen en bestaat uit een hele fijne bos haren. We zijn blijkbaar allemaal druk bezig met de voorbereidingen voor onze Internationale Ruilbeurs voor Micromounts en Mineralen (IRMM) die op zondag 26 maart in Meerssen wordt gehouden. Voor meer informatie zie de betreffende pagina. 

Wil je een keertje komen kijken tijdens onze bijeenkomsten, dan ben je van harte welkom op de vierde maandag van de maand !


2023 Mineralenbeurs Venraij 25 februari - foto's Jacques Liska2022 Eifel excursie 22 tot en met 25 april - foto's Jacques Feijen


2022 Onze eigen ruilbeurs 27 maart - foto's Jacques Feijen