Onze ruilbeurs 2024

2024 Onze eigen ruilbeurs 7 april - verslag Henk Smeets

Gisteren hadden we de 40ste editie, dus een heus jubileum, van onze internationale ruilbeurs voor micromineralen en zanden, met deelnemers uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. De beurs vond voor het eerst plaats in Beek, in de Muziekschool, georganiseerd als altijd door ons als afdeling zuidoost van de Landelijke Vereniging Geologische Activiteiten. Als voorzitter mocht ik onze burgemeester mw. Christine van Basten verwelkomen. Zij liet zich uitgebreid informeren over onze passie en activiteiten, zette onze vier jubilarissen in het zonnetje en was zeer enthousiast en betrokken. En zoals altijd hebben we veel geruild, onze langjarige vriendschappen genoten en een zeer geslaagde dag beleefd ! 


Impressies activiteiten

2024 Micromount-avond 26 februari - verslag en foto's Jacques Feijen

Vanavond weer een avond voor de verzamelaars van micromineralen bij onze LVGA Sittard. We hadden twee gevallen van griep en zware verkoudheid, maar we hadden toch een leuke groep bij elkaar. Vanavond stonden de fosfaatmineralen op het programma, maar ik heb er maar twee voorbij zien komen. Normaal zijn wij redelijk gedisciplineerd bezig, maar het zal wel aan het weer hebben gelegen. Het werd een bere-gezellige bijeenkomst waarbij van alles gebeurde, maar in een zeer gemoedelijke en ontspannen sfeer. Eric had een flinke kist handstukken meegebracht uit de verzameling van een oude collectie. Ik kreeg eindelijk een twee vuisten grote vuursteen in handen van de kust bij Le Havre in Normandië. Van binnen helemaal bekleed met Chalcedoon. Ik heb daar twintig jaar geleden ook gekapt aan de kust, maar na enkele stenen ben ik ermee opgehouden. Ik vond het misdadig om zulk fraai gesteente stuk te slaan in de hoop wat Chalcedoon te vinden. Maar nu heb ik een mooi stuk voor mijn collectie! Er wisselden ruim twintig stukken van eigenaar. Jake Liska had nog een flinke voorraad zakjes meegebracht met nog te breken materiaal van verschillende groeves. Al met al werden er ook nog de nodige fraaie mineralen bekeken en indien nodig gedetermineerd. Ik beschik nu blijkbaar als eerste verzamelaar in de wereld over Arsenogoyaziet van de Kamariza halde in Lavrion. Na vier determinaties kreeg ik als kleurenblinde sukkelaar ook vier verschillende kleuren te horen. Ik dacht dat het heel lichtblauwe-groene bolletjes waren en via vuilwit, naar geelwit en groen kwam er uiteindelijk de kleur uit die ik in het begin al genoemd had. Wel een fraaie vondst waarvan ik deze week een foto zal maken! Felix nieuwe microscoop had een geïmproviseerde cirkelvormige led-verlichting van Henk gekregen waardoor hij in een zee van licht verkeerde. Rolf had een flinke voorraad te determineren mineralen meegenomen en daar is ook flink aan gewerkt. Wij sloten de avond pas om 22.00 uur af. Drieëneenhalf uur bezig geweest in een zeer gezellige bijeenkomst. Volgende maand weer!


2024 Vier jubilarissen

Tijdens de jaarvergadering op 5 februari werden drie jubilarissen van onze vereniging in de bloemen gezet. Van links naar rechts: Ger Wishaupt, Jacques Liska en Jacques Feijen. De heren zijn in 2024 respectievelijk 40 jaar, 30 jaar en 40 lid ! Onze vierde jubilaris, mw. To Paulssen, is 25 jaar lid, maar zij was deze avond helaas verhinderd.


2024 "Van Gilf Kebir naar Siwa Oase" - Presentatie Jacques Feijen

Na de jaarvergadering op 5 februari deed Jacques Feijen uitgebreid en zeer smakelijk verslag van de reis door de Westelijke woestijn van Egypte, die hij in 2012 samen met Wil Klarenaar heeft beleefd - een combinatie van geologie, archeologie, mineralogie en vooral avontuur. Jacques had ook een deel van de vondsten meegebracht ter illustratie en bewondering... 


2023 Microscoopavond NGV Limburg Valkenburg - 10 oktober - verslag en foto’s Jacques Feijen

Enkele jaren geleden zijn de werkgroep Micromounts van de GEA-ZON in Sittard en de werkgroep Micromounts van de NGV Limburg te Valkenburg, samen gegaan. Ieder jaar verzorgen wij een microscoop-avond in het lokaal van de NGV in het Museum van Valkenburg. Het blijft altijd wat improviseren omdat we altijd vergaderen in een van de tentoonstellingszalen. Dit keer zaten we dus midden tussen de Bokkenrijders! Henk en ik presenteerden mineralen, Jake had een fraaie collectie barnsteen en copal meegebracht met prachtige insluitingen van insecten. En Eric een uitgebreide collectie Micro-fossielen. Het was een levendige avond en het leukste was dat vele deelnemers zelf stukjes hadden meegebracht om te laten determineren onder een van de microscopen. Behalve vele Maasgesteenten werden ook ruim fossiele vondsten meegebracht. Het werd een levendige avond waarbij alle aanwezigen volop aan de slag gingen. Volgend jaar zijn we zeker weer present !


2023 Lezing "Mineralen met menselijke inbreng", door Ernst Burke - 9 oktober - verslag en foto’s Henk Smeets

Ernst Burke was jarenlang verbonden aan de International Mineralogical Association, die zich onder meer bezghoudt met het standaardiseren van de nomenclatuur van mineralen. De kern van de lezing van vandaag was de invloed van menselijk handelen op het ontstaan van mineralen. Tot 1995 was er eigenlijk geen enkele standaard in de naamgeving en de IMA heeft getracht daar verandering in te bewerkstelligen, door aan de hand van wetenschappelijk onderzoek regels op te stellen, waarbij de vraag of al dan niet menselijk handelen in het spel is een heel belangrijke is. Het verhaal is, zo bleek tijdens de presentatie en de levendige discussie na afloop, nog zeker niet ten einde... 


2023 Lezing "Titaniet en zijn vriendjes" door Herwig Pelckmans - 13 september - verslag en foto’s Felix Maassen

Interessante en diepgaande lezing, met aandacht voor de verschillende kristalsystemen als een van de kenmerken om een mineraal te determineren. Titaniet ressorteert onder het monokliene systeem, waaronder tot op heden 1893 verschillende mineralen bekend zijn. Daarnaast werd uitgelegd in hoe de verschillende kristalvormen tot stand komen onder invloed van druk, temperatuur en groeisnelheid. Titaniet kent een flink aantal verschillende vormen, die tijdens de lezing nader werden bekeken.


Een paar foto's van een van onze tweewekelijkse micromountavonden...


2023 Jaarlijkse Eifel-excursie 28 april - 1 mei - foto’s Jacques Feijen

Een ander hotel, in Ulmen dit keer, en een tweetal nog niet eerder door onze groep bezochte groeves: de Feuerberg bij Hohenfels-Essingen en de Gossberg bij Walsdorf. Daarnaast de vertrouwde zoekplekken: In den Dellen bij Mendig, de Nickenicher Sattel bij Nickenich, en de Graulai bij Hillesheim. Allemaal met toestemming uiteraard en met gelukkig heel redelijk weer. De vondsten waren over het geheel genomen heel tevredenstellend, maar het zal nog wel even duren voordat iedereen alles heeft verwerkt. Zoals steeds hebben we ook deze keer een onderlinge ruilbijeenkomst gehouden. Onderstaand een paar foto-impressies.


2023 Onze ruilbeurs 26 maart - verslag en foto’s Jacques Feijen

Vandaag een hele gezellige dag gehad tijdens onze eigen IRMM (Internationale Ruilbeurs voor Micromounts en Mineralen) te Meerssen. Al voor de 39ste keer ! Vele vrienden uit Duitsland, België en Nederland mogen begroeten. Het was een zeer geanimeerde bijeenkomst waarin flink veel micromineralen van eigenaar zijn verwisseld. En geloof maar dat meesten van ons erg verwend zijn. Na de gezamenlijke middagmaaltijd, die weer uitstekend verzorgd was door Mieke en Corrinne, nog tot ongeveer 16.00 uur doorgegaan. Het was een fijne ruilbeurs en we verheugen ons alweer op die van komend jaar !


2023 Lezing "Geologie en natuur van Ijsland", door Rolf Egberink - 13 maart - verslag en foto’s Jacques Feijen

Rolf Egberink en zijn echtgenote bezochten IJsland in 2021. Hetzelfde jaar waarin de beelden van een nieuwe vulkaanuitbarsting van de Fagradalsfjall in de Geldingadalur vallei op ongeveer 40 kilometer van de hoofdstad Reykjavik, over de wereld gingen. Ruim 2,5 uur lang voerde Rolf ons door foto's en videobeelden van die gebeurtenis, en door de overweldigende natuur van dit prachtige land, met veel aandacht voor de geologische aspecten. Al met al een uitermate boeiende avond voor iedereen die erbij was.


2023 Bezoek beurs Erkelenz door Felix Maassen - 5 maart

De beurs is in de Stadthalle en gratis toegankelijk. Hieronder een beeld bij binnenkomst. De foto's zijn gemaakt bij de opbouw van de beurs. Dit is de hal.  Achter in de hal was er een cafetaria zoals ze dat in Duitsland noemen met drank en taart, maar ook worst met brood of aardappelsalade. Hier kun je even zitten en even genieten. Het is een kleine gezellige beurs met een leuk aanbod aan mineralen en fossielen. Ook was er een info stand over het proces van mineralen verzamelen. Van zoeken, schoonmaken, determineren, presenteren en registreren in een database. Al bij al een gezellige en interessante dag gehad. 


2023 Lezing over zand, door Jacques Feijen - foto's Felix Maassen - 1 maart


2023 Een van onze micromount-avonden, 26 februari - verslag Jacques Feijen

Afgelopen maandagavond weer erg genoten van onze maandelijkse bijeenkomst van de Werkgroep Micromineralen. Wij waren met negen deelnemers in ons clubhuis te Sittard. Het was een zeer genoeglijke en ontspannen bijeenkomst. Geen thema en iedereen mocht meebrengen wat hij zelf leuk vond. Ik zelf had enkele doosjes meegebracht met materiaal uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.  Daar zaten nog de nodige verrassingen bij. Maar ook Felix en Piet hadden dergelijk materiaal bij zich. Henk heeft vorige week een nieuw mineraal in een slak van onze uitstap naar Lavrion ontdekt. Dat gebeurde via een uitgebreide Raman en EDX-analyse. De bijeenkomst verliep in de allergrootste ontspanning en gemoedelijkheid. De koffie en thee lieten zich goed smaken. Piet toonde mij een vondst van enkele jaren terug op de storthopen van de staatsmijnen Hendrik-Emma te Brunssum. Een joekel van pyriet van ongeveer acht centimeter. DIt mineraal is nog afkomstig uit de diepe steenkoolmijnen en heeft ook nog eens al die tientallen jaren overleefd op de barre storthopen. Wunderbar! Bij Felix wordt er ook flink gezocht tussen de mineralen uit de oude doos. Heel leuk vond ik het een doosje aan te treffen met het opschrift: Niets opzetten! Er zit namelijk byssolliet in wat behoort tot de asbest mineralen en bestaat uit een hele fijne bos haren. We zijn blijkbaar allemaal druk bezig met de voorbereidingen voor onze Internationale Ruilbeurs voor Micromounts en Mineralen (IRMM) die op zondag 26 maart in Meerssen wordt gehouden. Voor meer informatie zie de betreffende pagina. 

Wil je een keertje komen kijken tijdens onze bijeenkomsten, dan ben je van harte welkom op de vierde maandag van de maand !


2023 Mineralenbeurs Venraij 25 februari - foto's Jacques Liska2022 Eifel excursie 22 tot en met 25 april - foto's Jacques Feijen


2022 Onze eigen ruilbeurs 27 maart - foto's Jacques Feijen